A trecut și luna mai. Pentru mine luna această a fost foarte complicată, deoarece, în final, m-a dat jos de pe picioare (din cauza curentului și oboselii a scăzut puțin imunitatea și iată că acum nu alerg prin pădure, dar "alerg prin spital"). Dar asta va trece și totul va fi uitat. Important - a rămas o desagă plină cu amintiri. Din toate cele 31 de zile -pe care le are luna mai - 12 zile le-am petrecut în pădure. Apare întrebarea: cum cu școală? E în regulă: mergeam doar la teste.
Luna s-a început cu Campionatul Republicii Moldova la Orientare Sportivă din 3-6 mai - primul campionat de 4 zile organizat în R.Moldova:
a) Primul traseu a fost distanța medie - am făcut o sumedenie de greșeli, nici acum încă nu am înțeles, cum am putut face asemenea greșeli, am alergat mult și în zadar.
b) A doua zi a fost ștafeta - ei bine, aici parcă îmi revenisem. Am trecut distanța binișor, dar nici aici nu am scăpat de aventuri aflîndu-mă lîngă postul de control 7, nu îl vedeam. În rezultat, echipa s-a clasat pe locul II. Mersi și de atîta.
c) 5 mai - Distanța lungă (preferata, de altfel: Scara 150000). Aici iarăși la start ca un "sportiv de performanță" m-am încurcat în cărări și am luat-o în altă direcție. Pînă m-am clarificat cu toată situația a fost nevoie să trec tocmai 5 posturi, ca după asta să-mi revin și să trec mai departea distanța curat - locul II în final. Puțin mirat, fiindcă în modul cum am trecut nu meritam locul II.
d) 6 mai - Știți proverbul "Cînd fugi după 2 iepuri nu prinzi nici unul". Iată că eu unul l-am prins!!! Dimineața la ora 9 în Chișinău am participat la concursul municipal ”MUNCĂ. TALENT. CUTEZANȚĂ” (Atelierul: Psihologie), iar deja la ora 11 eram în Ungheni la start pentru proba Sprint. Sprint-ul mi s-a dat foarte greu din punct de vedere fizic. Știam că sînt atleți cu mine în grupă și doream să măresc viteza dar NU REUSEAM. În final distanța noastră a fost anulată, totuși la concursul municipal m-am plasat pe locul I.
La finalul acestor competiții am înțeles: După ce am cîștigat ”Startul de Primăvară”, aveam senzația că sunt mai presus decît concurenții mei (la ”Startul de Primăvară” era D. Antohii, pe care nu l-am întrecut niciodată și eram resemnat - de aceea atunci eram doar cu gîndul să trec bine și atît, adică fără locuri), aici permanent mă gîndeam că trebuie să țin locul I, că așa...., că așa..... și multe altele. Toate astea mi-au furat mult din concentrație. SĂ SPERĂM CĂ AȘA CEVA NU SE VA MAI ÎNTÎMPLA.
Următoarea călătorie a avut loc în perioada 17-20 mai - "Întruniea turistică a elevilor din mun. Chișinău". Deja spirit de echipă, bătaie de cap în calitate de căpitan. Apropo, în anul 2011 în cadrul acestei competiții LAȘM s-a clasat pe locul II, de aceea scopul nostru a fost locul I încă de la premierea din anul trecut:
a) Labirint - etapă simplă. Eu m-am clasat pe locul II după Butucel (în timpul competiției am folosit o tactică, după competiții am cerut deja altă distanță și am trecut cu ajutorul altei tactici și am trecut mult mai bine - în labirint am decis să schimb tactica). Echipa la etapa dată s-a clasat pe locul II.
b) Tehnica turismului pedestru - tactica o aveam aleasă mai de demult, dar în ultima dimineața am decis cu Victor s-o modificăm și a fost spre bine. Desigur, că fiind încă tînăr în domeniul acestui gen de sport în tactică au fost și cîteva greșeli care le țin în secret. Etapele trecute de noi: Corzi paralele (automontarea corzii de jos), Paralele în diferite direcții, Funia suspendată (asigurarea de echipă), Bîrna (automontare), Urcare (automontare). Echipa s-a clasat pe locul III (de fapt, această etapă a decis cine va lua cupa. Anul trecut, de exemplu, aici ne clasasem pe locul VII și, în final, pierdusem numai din cauza acestui rezultat).
c) Marș-Cros - desigur etapa favorită a liceenilor de la Academia de Științe. Anul trecut la această etapă ocupasem locul I, de aceea anul acesta nici nu se punea întrebarea cine va cîștiga etapa. Dar iată, că în momentul cînd treceam eu am început să mă alarmez, fiindcă la o etapă o greseală, la alta + 1 și tot așa cîte una (în comparație cu anul trecut, cînd, practic, nu am avut greșeli). Dar a trecut cu bine, în final am întrecut cu 0,5 puncte echipa C.Negruzzi. Locul I a fost al nostru.
d) Orientarea sportivă - toată echipa avea 18 posturi de control și trebuia să le împărțim în așa mod ca să le luăm pe toate. (în general, competițiile de turism nu se compară cu cele de orientare sportivă. Competițiile numai de orientare sînt mult mai valoroase). De aceea la această proba de orientare sportivă, eram liber, liniștit (locul întîi în clasamentul general ne era asigurat), mi-am pus ceas pe mînă (pentru prima oară aveam ceas la competiții), mi-am lăsat jumate din posturile de control - și le-am găsit în 30 de minute. Cu mici greșeli, iată ce înseamnă să nu te gîndești la nimic, cineva a și fugit din urma mea, dar asta nu m-a afectat. La această etapă iarăși am ocupat locul II (această etapă a fost aranjată de către 2 echipe - adică și-au împărțit locurile încă înainte de start. Numele acestor echipe nu- le voi divulga, dar în finalul etapei: Locul I - LT A. Cehov, Locul II - LAȘM, Locul III - LT C. Negruzzi. (pe acest traseu, în sfîrșit, am înțeles că este e important să ai ceas cu tine - poți controla fiecare minută, știi cînd trebuie să mărești tempoul, dacă ți se dizleagă șireturile, cît timp ai ca să le legi etc. De aceea de acum înainte ceasul, ca și busola vor fi cu mine pe toate traseele).
Am petrecut patru zile minunate și în final echipa Liceului Academiei de Științe, care venise să ia Cupa, s-a clasat pe
locul I . Mai multe informații referitor la clasament
>>>>>>>>>>
Și ultima competeție din luna mai cea mai relaxabilă "Campionatul R. Moldova la tehnica turismului pedestu" - relaxabilă pentru că, în primul rînd, nu toți membrii echipei liceului au putut participa. Cu toate acestea șase crai de la Chișinău au reprezentat nu doar LAȘM, dar și SOTT Chișinău - Golovei Andrei, Plămădeală Dumitru (antrenorul meu de la orientare sportivă), Plămădeală Ștefan, Untilă Victor, Postică Marcela, Baciu Cristina.
a) Marș Crosul - dispoziția mai mult de 100%, parcă de cu seară mîncasem ceva nepermis. Am luat aparatul de fotografiat și ne-am pornit la "alergat". Ce pot să zic, antrenorul mi-a arătat un Master Class de lucru cu harta - vă închipuiți, tot traseul nu am fugit de loc, am reușit să ne încadrăm în timpul de control, nici o greșeală la punctele de control - Pendulul, Funia Suspendată, Coborîre cu ajutorul colaboratorului, Urcare și Coborîre, multe zîmbete + cam la 500 de poze facute pe traseu. Această este medicamentul magic pentru a te clasa pe locul I.
b) Tehnica turismului pedestru - vă spun doar atîta: spectatorii au avut senzația că erau la circ. Noi nu ne grăbeam, nu strigam, eu, de exemplu, pe funia suspendată am început să balansez ca să mă relaxez puțin, Dima cînd a trecut prin rîu avea dorința să se spele pe față și multe altele. Locul II și gata. Cu seriozitatea noastră ne-a ajuns și atîta.
Clasamentul general locul I. Hai și-om fluiera cu toții, doar nu în zadar d. Detiariov a dăruit cîte un "fluieraș" pentru arbitri și căpitanii echipei.
Iata așa a trecut luna mai, de școală nu vă spun nimic, fiindcă știu că nu vă interesează. Mă gîndeam că pe 27 mai s-a încheiat luna. Dar nu a fost să fie - pe 29 mai Iftodi Nicoleta o tînără prezentatoare de la Radio Moldova (și fost membru al echipei de turiști de la LAȘM) ne-a invitat la o emisiune radio - și iată că acolo s-a adunat toată istoria echipei de turiști a liceului Academiei de Științe a Moldovei - de la primii elevi din componența acestei echipe, care acum sînt preocupați de BAC și pînă la cei mai noi. Într-o atmosfera plăcută am povestit radio-ascultătorilor despre succesele noastre în domeniul sportului.
Cît despre mine... După atîtea competiții de turism, mi s-a făcut un dor extrem de mare pentru competițiile de orientare sportivă. Antrenorul cred că o să mă împuște: am deja o lună de cînd nu merg la antrenament. Dar cum mă tratez mă apuc de lucru.
Acum aștept cu nerăbdare SALUTUL MARE, cea mai grea competiție din punct de vedere tehnic și de grupa în care voi participa ELITA MOLDOVEI.